Featured

Featured posts

Secolul 20 și bunica mea maternă

Sunt multe voci care afirmă că, din cauza corona-virusului, ”viața e grea”. Opinia generală regretă un trecut recent în care ”eram fericiți dar nu știam asta”. Da, s-au schimbat multe, este adevărat. Întrebarea este câte schimbări putem suporta și câte din ele depind, sau nu, strict de fiecare dintre noi.

Enunțul cu ”viața grea” l-am auzit prima dată spus, dar la timpul trecut, de la bunica mea, demult, într-o vacanță școlară. Puțin contrariată, tonul ei fiind senin spre detașat, am întrebat-o de ce.

Pe bunica mea o chema Maria. Am aflat de la ea că s-a născut în 1900. Așa începea răspunsul ei la întrebarea mea. Și i-am dat întâietate acestei amintiri pe care am completat-o cu date istorice care confirmau spusele ei, sau mai bine zis lista lungă de schimbări, despre care nimeni nu a întrebat-o atunci dacă îi convin sau nu.

Despre unele din evenimentele istorice care și-au pus amprenta asupra amintirilor ei nici nu știam, sau îmi fuseseră predate la școală dar nu mă gândisem cum le-a văzut o femeie simplă de la țară, care le-a trăit. O femeie fără știință de carte, dar cu știință de ogor. Știința asta a pământului se învăța practic, din generație în generație de plugari, de la o vârsta la care noi acum ne dăm copii la grădiniță, nivel de clasă pregătitoare.

Bunica mea cea de-o seamă cu secolul XX a văzut lumina zilei într-un sat de pe valea Neajlovului, numit Vânătorii Mari, comuna Vânătorii Mici. Cine circulă pe autostrada A1 poate vedea indicatoarele laterale spre drumurile județene care ajung acolo, cam la 60 km de București.

Diferența între Vânătorii ”cei mari” și ”cei mici” nu era de statură, deși sunt încredințată că primii localnici din vatra neolitică descoperită de arheologi aici chiar se îndeletniceau la început cu vânătoarea. Aveau și unde: în codrii Vlăsiei, din care au mai rămas și acum câteva petice de pădure cu denumiri care mai de care mai arhaice (Belimoaica, de exemplu).

Diferența toponimică se explica prin diferența de nivel: satul bunicilor mei este situat pe un deal, unul din primele rânduri de înălțimi cu care relieful Podișului Getic saltă față de Câmpia Română. Asta o știu de la bunica (mai puțin partea cu geografia fizică a locului). A trăit 85 ani, statornic în satul ei cu nume preistoric. Mormântul ei se găsește încă în cimitirul satului. Cimitirul este înghesuit pe o coastă a dealului, destul de sus încât să fie ferit de apele Neajlovului. Atunci când au avut loc inundații, apele nu au ajuns să împrăștie oasele morților, dar au acoperit complet lunca cu islazul pentru vite și cel mult au rupt podul, lăsând satul izolat de lume. Cred că obștea satului a hotărât tare demult să fie păstrate locurile bune de pe culmea plată a dealului pentru gospodăriile celor vii.

Bunica Maria era o copilă de 14 ani când a izbucnit primul Război Mondial. Dacă la început evenimentul părea a fi departe, când ea avea 16 ani, România (în forma aceea de după Unirea din 1859) a intrat în război. Tatăl ei a plecat pe front. După plecarea bărbaților pe front, în sat au rămas copiii, femeile și bătrânii. În termenii conflictului, civilii. Printre ei și bunica care își amintea că avea 17 ani atunci când ”au trecut nemții prin sat, cu rechizițiile”. Era o consecință a ocupației Puterilor Centrale, satul se găsea pe aliniamentul de front care a cedat după înfrângerea armatei române la Turtucaia.

Tatăl ei nu s-a mai întors de pe front, mama a murit acasă, nu a mai prins încheierea războiului. Orfană de ambii părinți, pe Maria au luat-o în grijă niște unchi mai în vârstă. Tot ei i-au aranjat căsătoria cu Tudor, tot orfan, dar numai de mamă. Maria s-a mutat la el, într-o gospodărie în care singurul adult era tatăl soțului ei, prea vârstnic pentru înrolare. Bunica povestea că bunicul era cu un an mai mic decât ea… și bine că era socrul pe acolo să le mai dea un sfat, un ajutor la treburile câmpului sau să stea cu copii care au urmat.

În primăvara anului în care Maria intra în al 18-lea an al vieții, gripa spaniola secera multe vieți, devenind pandemică. Molima asta a ajuns și în satul ei unde oamenii o numeau “gripcă” (deformând denumirea auzită de la autorități). Gripa spaniolă a ucis 50 milioane de oameni, mai mult decât a ucis conflictul armat al primului război mondial, grăbind sfârșitul acestuia și încheierea tratatului de pace de la Versailles (28 Iunie 1919).

Bunica mea i-a născut lui Tudor zece copii, din care au supraviețuit numai patru. Cei care au murit de mici nu treceau de 2 ani. ”Pojar” îi spunea bunica la orice boală care începea cu febră, dar erau cu siguranță bolile copilăriei pentru care nu exista atunci niciun vaccin. Boli care erau letale pentru majoritatea copiilor (sau dacă fac un eșantion din copiii Mariei, erau letale în procent de 60%)… bieților copii morți bunica le spunea și numele, pe rând, dar eu nu mi le mai amintesc.

În 1917, aflat încă în război, regele Ferdinand, într-un discurs mobilizator ținut pe front, le promitea țăranilor, cei care alcătuiau grosul armatei, pământ. România Mare a adus împroprietărirea țăranilor. Bunica a primit lotul ei de orfan de război ca urmare a Reformei agrare din 1921. L-a alăturat la pământul soțului. Apoi au mai cumpărat alte loturi din banii chivernisiți împreună cu grijă. Vindeau excedentul de cereale, în principal, și ocazional ouă și păsări din gospodărie, când veneau achizitorii pentru oraș în sat. Bucureștiul avea piețele lui, aprovizionate atunci (ca și acum) de intermediarii comercianți.

Când Maria avea 29 spre 30, a început Marea Depresiune Economică, sau Criza, cu prăbușirea bursei din New York. America era departe, bunica auzise ceva vag despre țara de dincolo de Ocean, dar efectele crizei s-au simțit și în România. Cu o valiza plină de economii strânse inițial cu scopul să mai cumpere pământ, adică bani devalorizați și titluri pe hârtii mari, colorate dar fără acoperire, Tudor s-a întors de la târg cu o dublă (10 litri) de mălai. Adică un fund de sac. Lipsurile erau mari, recolta acelor ani de secetă cumplită și prelungită a fost slabă, din fericire Maria și Tudor nu aveau copii mulți ca alții. De aceea au sacrificat și economiile, au scos-o la capăt cu greu.

”Dar alții o duceau și mai greu…” zicea ea, dovadă că oamenii din sat comunicau și își știau unii altora necazurile.

Ce era mai greu abia urma, dacă ne gândim că în anii aceia, ca efect al Marii Crize, a început ascensiunea Naziștilor la putere în Germania, cu Hitler la putere, în calitate de cancelar.

La 34 de ani, bunica o năștea pe mama mea. Un copil nedorit pe motiv de gen: era tot fată, a treia. (peste alți 34 ani, pe culmea unui baby-boom generat de politica demografică comunistă, am venit eu pe lume, cu aceeași decepție pentru tata care, după sora mea mai mare, își dorea și el un băiat. Culmea este că, dintre toate nepoatele avute, eu am copiat-o cel mai mult la înfățișarea fizică pe bunica).

Revenind la bunica, când ea avea 41 ani, a dat naștere unui băiat (în fine!). Singurul vlăstar masculin mult dorit le-a supraviețuit bolilor copilăriei care decima majoritatea pruncilor (v-am spus că nu existau vaccinuri), spre bucuria părinților care nu erau nici ei prea tineri. De fapt, atunci era normal ca femeile din sat să nască până la menopauză, dacă o apucau. Se supărau copiii cei mai mari pe ăi bătrâni (părinții adică) că au frați mici când ei erau de însurătoare, și le spunea să se mai astâmpere.

Asta după ce, numai cu un an înainte, izbucnea al doilea Război Mondial și bunica, însărcinată la cei 40 ani ai ei, a văzut, ca și ceilalți oameni din sat, bombardamentele asupra rafinăriilor din Ploiești, flăcările care înroșeau cerul noaptea.

Bunicul, proaspătul tătic, a fost concentrat ca rezervist pe frontul de vest, după ce România a schimbat alianțele, în August 1944.

Schimbarea alianței a adus trecerea prin sat a rușilor dinspre est spre vest. Bunica avea 44 ani și s-a ascuns din calea lor împreună cu copii (rușii violau fetele și femeile dacă le prindeau la drum, holbându-se). Ea nu s-a holbat și au scăpat, în schimb a fost rechiziționat ce nu a putut ascunde – singurul cal din gospodărie, un cal bun de tracțiune, cu care bunica făcea muncile agricole, rușii lăsându-le în schimb o mârțoagă. De la soldați, satul a fost contaminat cu tifos și păduchi (purtătorii tifosului).

Bunicul s-a întors bine întreg din război când ea avea 45 ani. Un an mai târziu, Cortina de fier a separat estul de vestul Europei.

Bunica avea 48 de ani și la București și în toată România guvernul a confiscat prin lege tot ce era industrie, comerț, bănci și asigurări. Doi ani mai târziu, în țară au început exproprierile de pământ.

Familia Constantin (Maria și Tudor, bunicii mei) au avut puțin peste 10 hectare de pământ, suprafețe prin care au intrat în categoria “mijlocași/țărani înstăriți”. În fapt, aveau o mică gospodărie agricolă: 12 hectare (terenuri arabile și o bucată mai mică cu viță-de-vie), un atelaj, unelte agricole. Pământul îl lucrau împreună cu copiii lor (de fapt cu fetele, că băiatul era odorul) și cu rude sau vecini cu care se ajutau pe rând.

Până la vreo 60 ani, cât au fost proprietari, bunicii au trăit cu frica cotelor (impozite în natură pe producția obținută). Le mai rămânea ceva din moment ce prin `57, un an cu recoltă bună, au vândut cerealele de pe lotul de zestre al mamei plus vaca (tot zestre). Mama împreună cu tata, tineri căsătoriți, au ales să se mute la oraș. Părinții mei erau la prima lor casă, făcută de ei din chirpici frământat cu picioarele, pe un teren cumpărat la marginea Bucureștiului, cu banii primiți de la părinții mamei. Tata avea salariul de muncitor calificat ca lăcătuș, format la școala profesională din București. Despre tata am mai scris aici.

Cooperativizarea avansa încet-încet, a ajuns inevitabil și în Vânătorii Mici. Bunicii au intrat de voie, de nevoie, în cooperativa agricolă. Au predat și pământurile, și bucata de vie, vitele de muncă, plug, grapă, tot. S-au predat și pe ei, ca membrii cooperatori.

Au rămas cu casa, curtea și o mică livadă de pomi fructiferi în care intrai din curte. Și o vacă pentru lapte, asta numai pentru că muncind la CAP primeau și plăți în natură: furajele cu care să hrănească vaca. Baza era însă la copiii rămași cu bunicii în gospodărie, unchiul și soția lui erau salariați la un spital județean înființat într-un conac expropriat dintr-o comună învecinată. Când bunicii mei au devenit pensionari de la CAP, pensia lor era o bancnota albastră de 10 lei și ceva mărunțiș lângă.

La 76 de ani, bunica l-a pierdut pe soțul ei în moarte. L-a jelit mult, fără ipocrizie, și l-a regretat toți anii până la moartea ei, spunând mereu că s-au înțeles bine, au muncit mult împreună, au fost harnici amândoi.

La 85 de ani, moare și ea, măcinată de un cancer de colon.

Ea a fost bunica Maria, cea aproape de-o seamă cu secolul trecut. Nu a trăit chiar 100 de ani, dar a prins cele mai grave evenimente, cele de început, inclusiv o pandemie. Despre care nu a știut decât că era o ”gripcă” de care au murit mulți oameni.

20th century
20th century

Benedetta Craveri – Mistresses and Queens

I see the current book as a history of the love triangle in the history of France as of the early XVIth century, and up to the beginning of the French Revolution (XVIIIth century). The Ancien Regime Monarchy was governed by the Salic Law, which allowed only men to reign, being considered even back then as the “stronger sex”. But given that the “stronger sex” had a weakness for the “weaker sex”, there were moments in history where certain women gained the power, aiding their personal endeavors through their ambitions, intelligence, and beauty.

The book is based on the age’s documentation sources, the author offering a still literary presentation, however, one that is not romanticized, but rather one that is objective, chronological, and approachable for the reader, one of the feminine personalities of the Ancien Regime of France. Thus, we find here the women that were queens (only temporary, as widows, and only until the son, rightful heir, became of age), and those who were mistresses, possessors of the title of known royal favorite, that exceeded the title of prime-minister, ruling indirectly through the formidable influence they had on their kings.

The histories of these women are interesting mainly because they are real; there were women that meant enough in the mechanisms of power that they created alliances, distributed favors, succeeded in corrupting individuals, punishing others, and using their presumed weakness as an instrument of domination.

The first love triangle we find is that between Henry IInd – Caterina de Medici – Diane de Poitiers.

In 1533, Caterina de Medici, the niece of Pope Clement the VIIth, at the frail age of 14, became the wife of Henry, the second born of King Francisc I. The marriage was a misalliance, as Caterina was not an offspring of royal blood as her husband, however, their matrimonial connection had strong political motivations, consolidating France’s relations with the popes’ powers, and, implicitly, with European Catholicism. Furthermore, Caterina brought along a substantial inheritance, being the child of a line of Italian bankers. In order to integrate into the court, she learned impeccable French!

Three years after their wedding, Dauphin – the first born of Francisc I died unexpectedly, in the context in which, after the death of Francisc I, the succession would have fallen to the second born – Henry IInd, and the sons that he could have with Caterina de Medici. But Henry was irrevocably in love, since his adolescence, with the court’s beauty – Diane de Poitiers (who was 19 years older than him). For 10 years, consumed by jealousy, and wrongfully accused of sterility (which could have led to her repudiation and her being sent back to Italy), Caterina wanted to, but did not, have children with her husband. Moreover, after the death of her father-in-law, she had to recognize Diane’s ascension and to humbly listen to her, as this is how great the power of the royal favorite was! Diane de Poitiers wore the jewels of the Crown and received as gift the Chenonceaux castle, built for her at the command of Henry IInd.

In order to strengthen the Valois dinnasty, Henry IIndrequired heirs; from political considerations, Diane de Poitiers urged him to settle his conjugal obligations, and thus Caterina de Medici became a mother, three of her sons becoming kings after the death of Henry IInd, having governed successively, interpolated by their mother’s periods of regency.

The first two, Francisc IInd and Carol IXth, reigned for a short period of time and died young, victims the Valois hereditary vices (tuberculosis, syphilis). The reign of Carol IXth and his mother’s name shall be associated in history with the bloody episode known as “St. Bartholomew’s Day massacre” – a religious massacre between Catholics and Huguenots (protestants), a massacre that began in Paris, after the celebrations brought about by the wedding of catholic Margueritte, one of Caterina’s daughters, and Henry of Navarre, a Huguenot prince.

Henry the III, Caterina’s only son to have his health, had a complex, ambiguous, and strained personality. He did not let his mother be involved in choosing a wife, and he died without heirs, killed by a fanatic. Before his passing, the last “option” among Caterina de Medici’s sons also died, that is her youngest – the Duke of Anjou. Under these circumstances, the first in line to the become the successor, as the king’s cousin twenty times removed, was none other than Henry of Navarre, Margueritte’s husband (known due to literature by the name of Queen Margot). The two were separated by the river of blood that filled the streets of Paris on “St. Bartholomew’s Day massacre”, a tragic event linked to their wedding (although, at least apparently, Caterina de Medici had set up this union as a reconciliation between the two religious groups that divided France at that time). When Prince Henry of Navarre became Henry IVth, Queen Margot had already left him, having gone into exile. Great was her despair when she realized that due to her much too grand desire for freedom, she had lost the Crown of France, which had fallen into the hands of the one that once was her rightful husband! Finding himself in this circumstance, Henry IVth asked for the marriage to be annulled. The sole condition with regards to which Queen Margot was unwilling to negotiate while discussing the marriage annulment was that her place be taken by a princess of the country, dignified to wear the French crown, and not by a “woman of low social class”. And upon saying these words, Margot was thinking about the one with who Henry had been madly in love for nine years and who had already given birth to three of his sons – Gabrielle D’Estrees.

Gabrielle D’Estress, a beautiful and cheerful blond (as described by her contemporaries) had not chosen to become Henry’s mistress, she had simply resigned herself to it, having given up under the pressure of her parents. Although in the beginning she had experienced a repulsion towards that small state man, who was thin, with a disheveled aspect, and with the gaze of a satyr, who was 20 years older than her, once he became the lawful sovereign of France, Gabrielle began to see her old and too scarcely loved adorer with different eyes. “If, until then, her life had been a series of coercions and renouncements, now, she had a purpose to fight for, a reasoning to answer Henry’s feelings, and to keep him bound to her: she thought of becoming his wife and ruling alongside him” – underlines Benedetta Craveri in her book.

Gabriella and Henry’s third child had the same honors due to a Dauphin, due to his mother’s ambitions and the king’s concessions. Regardless of how great Gabrielle’s ascension was on Henry, her status remained fragile, random, as she depended on the king’s benevolence who, in turn, was not always completely in charge of his decisions. The king knew that a woman who had been his concubine in a public manner could not be queen, and the sons had with Gabrielle were the fruit of adultery, and therefore, they too were not apt to sit on the throne. Henry put off making a decision, as he found qualities in Gabrielle that he valued, that is gentleness, grace, benevolence. Because of this, the formalities of annulling his marriage to Margot extended over a period of 6 years, the most intense and happy years that Henry had with Gabrille, years during which Gabrielle never ceased to hope. Without keeping her hope of marrying the king a mystery, Gabriella flaunted her power with insolence, intervened upon appointments, and threatened ministers that dared to oppose.

Having gained the title of king by chance, in the case of Henry, his unyielding individualism shall conquer the circumstances, including those regarding the “troubled aspect” of marrying Gabrielle. Perhaps you already know the fate of the king’s mistress, but if not, you can find out by reading the book.

France’s history makes way for Maria de Medici, a new Florentine wife that Henry IVth brought to the altar in Lyon, on December 17th, 1600. At 27 years of age, Maria de Medici was already old, according to the criteria of the age, however, she corresponded to the conditions of annulment imposed by Queen Margot, even more so, she fit the dynasty exigences of the French monarchy, and the political interests of the Great Duchy of Tuscany and the Holy Chair. The extremely wealthy inheritance covered “the debts of a husband who, although had occupied the throne of Europe’s oldest monarchy, came from a minor branch and had needed to conquer his kingdom through the force of weapons“. And with regards to fertility, things could not have been more ideal, as only 9 months and 10 days after their wedding night, Maria gave birth to a male heir, the future Louis XIIIth. France had not seen the birth of a Dauphin for half a century, and the joy with which the people welcomed the birth of the child was unmeasurable.

In accordance with royal mentality, Henry believed that the relationship he had with his new mistress – Henriette d’Etrangues, had nothing to do with his marriage and he acted in an affectionate and understanding manner towards the queen, expecting her to do the same towards him. However, the benevolence and understanding towards the king’s mistress were not the strengths of Maria’s character, who was violently inclined towards jealousy.

The day that followed the one during which Maria de Medici was crowned Queen of France was the day Henry the IVth was attacked by a catholic fanatic, who stuck a dagger in his heart. Transported quickly to the Louvre, Henry was already dead by the time he got there. This is how Maria de Medici began her regency, until Louis XIIIth became of age. However, given that Maria loved power more than anything and wanted to keep it at any cost and for as long as possible, France witnessed a conflict like no other between mother and son. The artisan of their reconciliation was Cardinal Richelieu, who Maria would impose as prime-minister for her son. After 5 years, she understood that Richelieu no longer worked for her, but for himself, thus becoming indispensable for Louis XIIIth.

Due to political opportunity, as well as moral reasonings, Louis XIIIth wished to end the conflict with his mother. She, however, continued the fight against Richelieu, and even more so, she incited her second son, Gaston, to rebellion, Gaston who, in the absence of a Dauphin, would inherit the throne. This limitless egocentrism brought along a treason accusation and authorized Louis the XIIIth to issue an order of exile and to confiscate her goods, leaving her without any means of subsistence. Maria de Medici took refuge abroad and requested political asylum in countries that were at war with France, and, after 11 years of exile, she died in Koln, alone, left to herself, full of debt, after she had assisted from afar to the failure of all plots against Richelieu and the triumph of the prime-minister’s policy.

Maria de Medici was the artisan of her son Louis XIIIth’s marriage to Ana of Austria, Spanish princess. Because of her passion for power, Maria systematically sabotaged her daughter-in-law as she was convinced that, in order to have absolute power on the young king, his wife, Ana of Austria, was not supposed to get along with him. The royal pair had few happy moments, only in the absence of Maria de Medici. “Having returned to Court, Maria de Medici took care to once again disband the royal couple; and then, upon the moment of the definitive exile, her wicked campaign of denigrating Ana was to be continued by Richelieu. For both of them, maintaining Louis’ trust, putting his doubts, suspicions, and the oscillations of his own disposition to rest, were a matter of sufficient difficulty to allow a wife to complicate things even further.“

As Ana possessed infinite seduction, the king sometimes acted courteously, almost gallantly with her, and he gladly joined her at the Court’s parties. “This grace period was not meant to last. Louis was probably being deceived by the fact that the desired heir had yet to be born, and the success that his wife had everywhere due to her gentleness, grace and affability, made him feel as if he, of course, was a long way from possessing such traits.“

Given that even as a child his relationship with his mother had been difficult and tensed, Louis was suspicious in his relationships with women, in general. He had no mistress, in fact, certain historians speculate that he might have had a weakness for beautiful men, having remained unmoved by his wife’s charm, who he had treated with great mistrust.

Ana was believed to be one of the great beauties of the century, and Maria de Medici and Richelieu’s hostility towards her was linked to the fact that few remained not fascinated by the young queen. She became a mother at almost 40 years old, when she gave birth to the one that would become Louis XIVth. “That awaited son was about to be not just her salvation, compensating her for all her suffering, but also the one who would miraculously fulfill her need for affection. In an era where maternal instinct was still uncertain and was often confused with genealogical interests, Ana discovered the joy of loving that being that God had sent to her after many prayers, more than anything in the world.“ After the birth of the Dauphin, both Louis XIIIth and Richelieu were gravely ill, with not much longer to live, and the regency of Ana of Austria seemed inevitable.

After Richelieu’s death, Louis the XIIIth had only 6 more months to live to enjoy ruling alone, finally free of his prime-minister’s tyranny. As opposed to Maria de Medici, Ana of Austria had a different manner of understanding the double duty of being a queen and a mother during her regency. Ana worshiped her son, and spent all of her energy, resisted through the Fronde, in order to transfer the royal authority intact.

What is certain is that, as opposed to his father, having been unconditionally supported from childhood by his mother, Louis XIVth had a different perspective with regards to his relationships with women. “The most adored of sons first and foremost loved himself […] and was preparing to become the most disloyal of husbands and the most arrogant of lovers.”

You have to read the rest of the book to find about how the Louis XIVth, his wife, Maria Theresa of Austria from the Hapsburg dynasty, and Louise de la Valliere – “that small violet hiding in the grass”, then replaced by Madame de Montespan – “a brilliant beauty” love triangle came to be. His direct successor – Louis XVth – formed the love triangle in his relationship with his wife Maria, royal princess of Polish origin, and with those who were successively queens in his heart: the Mailly-Nesle sisters, Madame de Pompadour, and Madame du Barry. The last French king, Louis XVIth was too shy in his relationship with his wife, Marie Antoinette, that he did not have a mistress. The French Revolution eliminated them both, and their children, from the historical limelight.

Benedetta Craveri - Mistresses and Queens
Benedetta Craveri – Mistresses and Queens
Benedetta Craveri
Benedetta Craveri
Benedetta Craveri was born in Rome in 1942. Nowadays Craveri is a famous writer, professor in French literature at the University of Naples ‘Suor Orsola Benincasa’, a visiting lecturer at the Sorbonne as well as a literary critic. Professor Craveri also works as a journalists in some cultural radioshows and contributes to the Italian newspaper ‘La Repubblica’, but also for ‘The New York Review of Books’, ‘Revue d’histoire litteraire de la France’. She is a member of the Italian Encyclopedia Institute. The books of Benedetta Craveri are deeply embedded in the French history and culture. A large part of them have been translated in many languages around the world. Some of her best known works include „Madame du Deffand and her world’, ‘Mistresses and Queens’, ‘Marie Antoinette and the necklace scandal’, ‘The Last Libertines’.