No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Linda Grant – Rochia cea nouă

Am urmat imboldul dat de vechea mea pasiune, lectura, și am cumpărat cărți și în luna aceasta, pe care le-am ales pe îndelete dintr-o librărie din spatele Facultății de Arhitectură. Un loc foarte plăcut datorită modului de expunere a cărților și a personalului amabil.

Aici am găsit genul de roman care îmi place. S-a întâmplat să fie din nou de la Grupul editorial Corint colecția Maeștrii Leda, din nou o scriitoare britanică contemporană – Linda Grant. Mă întrebam dacă se cunoaște cu Rose Treiman, despre care am povestit în posturi mai vechi (vezi ”Muzică și tăcere”, ”Drumul spre casă”, din aceeași colecție). O asemănare, ca traseu cultural, am găsit în faptul că sunt amândouă licențiate în literatură engleză, dar la universități diferite din Marea Britanie.

Cartea de față cuprinde, fără a fi o autobiografie,  parte din istoria personală a autoarei care se regăsește în personajul principal – Vivien Kovacs, fiica unor emigranți evrei refugiați din Budapesta la Londra, înainte de a începe al doilea Război Mondial. Vivien s-a născut la Londra  iar romanul este scris ca o destăinuire – ajunsă la vârsta de 52 de ani, și revenită la Londra după decesul tatălui său și a celui de-al doilea soț al său, ea își povestește copilăria și adolescența trăite în Benson Court, dar și tinerețea turbulentă în care a descoperit restul orașului – Londra anilor 70.

Narațiunea are culoarea și ritmul potrivit, date de abundența de detalii de atmosferă  care abundă din amintirile copilăriei lui Vivien, la care se adaugă stările sufletești ale personajelor. Toate acestea la un loc îți dau senzația că urmărești un film bun, cu condiția să ai o natură intuitivă.

”Reușeam într-un fel să intru în lumea cărților pe care le citeam, să le simt și să le gust – devenind una cu personajele. Înțelegerea artei era prea intuitivă pentru el ca s-o pătrundă” – este confesiunea lui Vivien cu privire la lectură, în care mă regăsesc, fără a fi singura.

Iar ”el” este Alexander, cel care va deveni primul soț al lui Vivien, pe care l-a cunoscut în timpul studiilor sale  la secția de Literatură engleză din Universitatea de York, cel care o va admira și iubi tocmai tocmai pentru că  Vivien era atât de diferită de el, un pragmatic inginer chimist, englez get-beget:

”Dacă eu eram o orhidee de seră căreia îi pria înăuntru, încolăcită lângă foc, cu o carte în mână, Alexander ar fi stat ore întregi în ger și ceață să privească gâștele canadiene care se iveau din lacul campusului și să asculte ecoul aripilor care se loveau de gheața mocirloasă. Intra apoi în casă, suflându-și în mâini ca să le încălzească și încerca să scrie poezii, care ‹Sunt domeniul tău, nu al meu, așa că spune-mi ce părere ai, Vivien ? Tu ești experta!›”

Un accident stupid  în timpul lunii de miera la Nisa va curma viața lui Alexander și o va readuce pe Vivien, îndurerată, înapoi în apartamentul părinților ei, din Londra.

Povestea continuă în universul marelui oraș, unde singura cale de a ieși din paralizia și inerția dată de marea sa durere este căutarea unchiului său, fratele repudiat al tatălui său. Vivien îl caută și îl găsește pe acest controversat personaj care îi va face cadou trecutul familiei sale, pe care părinții lui Vivien îl ascundeau cu ipocrizie.  Cum bine se puncta într-o recenzie din publicația The Observer, ”Un roman minunat, care este mai presus de toate o lecție despre pericolele ipocriziei.”

Relația cu unchiul său o va aduce pe Vivien în contexul unor noi cunoștințe – personaje care vor influența traseul sinuos al vieții tinerei Vivien ajunsă la 25 de ani, aceleași personaje care se vor fi regăsit însă și în contexul sfârșitului tragic al unchiului său.

Povestirile unchiului său, dar mai ales dezvăluirea unor secrete din trecut și a unei identități, îi vor da lui Vivien forța și încrederea de a merge mai departe, o rațiune de a trăi prezentul.

Aceasta deoarece ”Trecutul este un început” (Furtuna – William Shakespeare, actul II, scena I).

Linda Grant – Rochia cea nouă
Linda Grant – Rochia cea nouă

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 Comment
  • nan
    iunie 21, 2011

    O recenzie buna! Va doresc cat mai multe postari interesante!