S-a născut la Hodora-Cotnari, județul Iași, fiu al inginerului Dimitrie...

S-a născut la Hodora-Cotnari, județul Iași, fiu al inginerului Dimitrie...

Martha Bibescu (alias Marthe Bibesco; n. 28 ianuarie 1886, București...

Martha Bibescu (alias Marthe Bibesco; n. 28 ianuarie 1886, București...

În anul 1991 mausoleul a fost dezafectat, iar osemintele reprezentaților...

În anul 1991 mausoleul a fost dezafectat, iar osemintele reprezentaților...

George #Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul...

George #Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul...

Cetatea #Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat...

Cetatea #Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat...

#Fântâna George Grigorie #Cantacuzino din Parcul Carol I, din București...

#Fântâna George Grigorie #Cantacuzino din Parcul Carol I, din București...

#Winter's coming on, I feel it all around, #Leaves are...

#Winter's coming on, I feel it all around, #Leaves are...

It's late in the evening She's wondering what clothes to...

It's late in the evening She's wondering what clothes to...

Sunday walk!

Sunday walk!

Aura lunii septembrie.

Aura lunii septembrie.

George Marcu, Rodica Ilinca – Enciclopedia personalităților feminine din România

Am crezut că secțiunea contemporaneității din această enciclopedie nu-mi va mai oferi surpriza unei premiere feminine. M-am înșelat! Iată că al 27-lea episod rezervat literei H ne surprinde nu cu una, chiar cu doua astfel de premiere: prima stewardesă din România, alaturi de prima companie românească de produse dermato-cosmetice pentru piele sensibilă, a carei înființare este legată de numele unei tinere doamne.

Interesant este și faptul că ordonarea descrescătoare pe vârstă o așează pe primul loc pe prima stewardesă din România, iar ”junioara” grupei de față este doctorița care a creat compania de produse dermato-cosmetice.

Elena Viorica HUȚANU care a împlinit anul trecut vârsta de 93 ani, este cea care a avut curajul de a inaugura meseria de stewardesă in România. Poate n-ar fi ajuns să o facă dacă familia sa nu s-ar fi refugiat la București, după alipirea Bucovinei de Nord la URSS, în 1940. Primul zbor l-a făcut în 1942 (la 19 ani), deoarece lucra deja ca secretară de pistă la Școala de Planoare. Și a continuat cu înscrierea la Școala de Însoțitori de Bord recent înființată, unde a fost admisă în urma unui concurs pe care l-a promovat pentru că avea un fizic plăcut și cunoștea mai multe limbi străine (engleza, franceza, germana și rusa). Primul brevet românesc de însoțitoare de bord îi aparține, fiind emis în anul 1955. După o specializare la Bruxelles, ea obține si brevetul internațional. A lucrat la Tarom în perioada 1955-1974. Pentru fiecare milion de km parcurși primea câte o medalie de zbor, iar când a depășit 7 milioane de Km a atins, la vremea sa, recordul european – prilej cu care a fost felicitată de însuși Henri Coandă!

Coborând pe scara vârstelor de la fosta stewardesă nonageră ajungem la un trio de doamne aflate în deceniul 7 al vieții, unite de pasiunea pentru artele dramatice, sub formă de teatru sau film:

 • Marga HUSS-CRĂCIUN (n. 1939, Ploiești) – realizator de televiziune. Absolventă a secției de muzicologie-dirijat din cadrul Conservatorului din București, a ajuns să lucreze la redacția muzicală din cadrul TVR timp de peste trei decenii (1965-1998). Aici a realizat în montare proprie filme de televiziune cu spectacole de balet, dar și emisiuni muzicale de toate genurile, de la operă la muzică ușoară. A participat la realizarea edițiilor festivalului internațional ”George Enescu” din perioada 1967-2009. În 1992 a primit Premiul criticii muzicale pentru medalioanele dedicate interpreților români (Cella Delavrancea, Mariana Nicolesco, David Ohanesian, Eugenia Moldoveanu, Ludovic Spiess, Ion Voicu, etc.).
 • Lucia HOSSU-LONGIN (n. 1941, Brăila) – realizator si producător de film documentar. Din anul 1991 a început realizarea serialului ”Memorialul durerii”, consacrat spațiului concentraționar românesc și rezistenței românilor în fața comunismului. Difuzarea acestuia a fost oprită în mai 2004, cand se ajunsese la ultimul deceniu al epocii Ceaușescu. Serialul a fost premiat cu Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (1992, 1993), fiind solicitat în copie pentru Arhivele Hoover si Biblioteca Congresului din Washington. Este păstrat de asemenea în arhiva Muzeului Memorial de la Sighet. În 2007, mărturiile principalilor protagoniști ai serialului au fost adunate, spre a nu fi condamnate la uitare, în volumul ”Memorialul durerii. O istorie care nu se învață la școală.”Alt film documentar pe care și-a pus semnătura în calitate de producător executiv din partea Televiziunii Române este cel intitulat ”Decrețeii” în regia lui Florin Iepan.
 • Alexandrina HALIC (n. 1941, Timișoara) – actriță. În 1965 a intrat în grupul primilor actori ai Teatrului ”Ion Creangă”, unde a interpretat roluri în piese de prestigiu din dramaturgia pentru copii si tineret. Ea a excelat și în teatrul radiofonic. Din 1996 participă la programul ”Clinic Clowns” – terapia prin râs, desfășurat la Spitalul de copii ”Grigore Alexandrescu” din București.
  În 1998 a fost distinsă cu premiul UNITER pentru întreaga activitate în slujba teatrului pentru copii. Acum, pe Alexandrina Halic ”o doare cel mai tare dispariția poveștii din viața copiilor, dar și a părinților și a bunicilor. Zânele au dispărut cu desăvârșire, iar frumusețea și bunătatea lor au fost înlocuite cu hidoșenia monștrilor.” – așa cum declara în 2012 în interviul publicat de Jurnalul aici.

Olga HOMEGHI (n. 1958, Fieni, jud. Dâmbovița) – canotoare. O carieră sportivă de 9 ani (1979-1988) cu participarea la cinci Campionate Mondiale si trei Olimpiade, dintre care a atins maximul prin obținerea titlului de campioană olimpică la Jocurile Olimpice din Los Angeles (1984).

Ruxandra HUREZEANU (n. 1972, Tg. Mureș) – medic, fondator și director general al Ivatherm. Aceasta este prima companie de produse dermo-cosmetice pentru piele sensibilă, ce au la bază apa termală de la Herculane, înființată în 2005. Cele 30 de produse sunt concepute și fabricate în Franța și distribuite exclusiv în farmacii.

”În primii doi ani, vânzările erau atât de mici, încât nu reușeam să plătim din ce încasam salariile și producția. Eram într-un cash-flow negativ permanent. Au fost anii cei mai grei!” își amintește ea în 2015 într-un interviu pentru ”The Woman” redat integral aici.

George Marcu, Rodica Ilinca – Enciclopedia personalităților feminine din România
George Marcu, Rodica Ilinca – Enciclopedia personalităților feminine din România

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 Comments
 • Zina
  ianuarie 26, 2017

  ”…pe Alexandrina Halic o doare cel mai tare dispariția poveștii din viața copiilor, dar și a părinților și a bunicilor. Zânele au dispărut cu desăvârșire, iar frumusețea și bunătatea lor au fost înlocuite cu hidoșenia monștrilor.” Total de acord! Trebuie să fie aduse înapoi! ☺

  Mă bucur că ai revenit și tu, după o atât de lungă pauză! Zi frumoasă, Antoaneta!

  • Antoaneta MOGA
   ianuarie 26, 2017

   Numai cărțile și teatrul pentru copii mai pot să le aducă înapoi (cred și sper!) Imi amintesc că în contabilitatea primei mele tinereți, când eram junior pe lângă un contabil mai în vârstă, am auzit expresia ”conturi dormante” – erau conturile personale unde de mult timp nu mai aveau loc nici depuneri, nici retrageri. Am căutat cuvântul in DEX, află că nu există! A fost inventat de contabili pentru a descrie fenomenul (am realizat că de fapt contabilii sunt tot niște istorici ai banilor, de unde vin, unde se duc, cât de frecvent rulează și cu ce rezultat, adică fixați pe subiecte gen ”Punguța cu doi bani” cu variațiuni).

   Ca să nu se spună că blogul meu a intrat în categoria ”bloguri dormante” iată că m-am (re)declanșat. Am de scris despre Fals tratatul de manipulare al Anei Blandiana, despre Hronicul vârstelor lui Lucian Blaga, despre două țarine successive și concurente (pt că puterea care se ridică dărâmă puterea care cade, veșnica rocadă). Cu care să încep?!

   • Zina
    februarie 9, 2017

    Începe cu oricare, numai începe! ☺

 • Zina
  martie 23, 2017

  Antoaneta, tu chiar mă îngrijorezi… Ce este cu tine că nu mai scrii pe blog de atât de mult timp? Sper că ești sănătoasă!

  • Antoaneta MOGA
   aprilie 18, 2017

   Buna, Zina!

   Si adaug: Ura! Victorie!

   Am reusit sa sterg praful (si) de pe blog si sa reiau postarile!

   Sunt bine, sanatoasa, dar de cand lucrez de acasa trece si saptamana fara sa mai intru pe alte domenii decat contabilitate 🙁 Partea buna este ca lucrez de acasa, nu mai pierd timp in traffic si colaborez cu niste oameni OK.

   Sunt in urma tare cu planul de lectura de anul trecut – pe care l-am transferat cu toate nerealizarile lui in anul acesta, pt ca nu renunt sa citesc cartile, autorii la care visez demult … dar mai in urma sunt cu scrisul, incerc sa recuperez!!! Si nu abandonez nici serialul personalitatilor feminine, care ma inspira.

   Te urmaresc in serialul „Mizerabilii” – o mare provocare la o opera de asemenea anvergura!

   Scrisul ma delecteaza, ma elibereaza… si il strecor printre activitati menajere ca un termen natural, care se cer de la sine si par a fi de neamanat (ex. Nu mai e nimic gatit, trebuie facut curat, etc.) De cand lucrez de acasa, depun mai mult efort fizic cu casa, cu gradina… dar imi prinde bine, analizele sunt mai bune comparative cu vremurile mele mai statice.

   Te rog sa nu te superi pentru intarzierea in raspuns,

   Cu afectiune neschimbata,
   Antoaneta

 • George Marcu
  aprilie 30, 2017

  În câteva zile va merge la tipar noua noastră carte destinată personalităţilor feminine din România: „Femei de seamă din România. De ieri şi de azi”, cuvânt înainte Alex. Ştefănescu.

 • George Marcu
  aprilie 30, 2017

  Alese pe sprânceană, fără politică, fără puşcăriabile …
  Am avut cronici favorabile chiar înainte de a fi publicată: http://www.evz.ro/femei-femei-femei-istoriile-lui-alex-stefanescu.html .