No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Defining moments in HISTORY: over a century of the people, discoveries, disasters, and political and cultural events that rocked the world

By Posted on 1 Comment10min read504 views

O echipă internațională de peste 80 de istorici, comentatori politici, activiști, academicieni și jurnaliști, din America, Marea Britanie, Australia, Canada, Japonia și Africa de Sud au selectat 1000 din cele mai semnificative evenimente ale secolului al XX-lea, grupându-le pe 5 categorii de impact: descoperiri cheie, evenimente culturale cheie, evenimente politice cheie, persoane cheie, dezastre de proporții.

Cartea permite cititorului să tragă singur concluziile cu privire la modul în care trecutul a influențat prezentul. Am început cu o trecere în revistă a descoperirilor cheie fără de care nu știm cum ar fi fost prezentul nostru:

 • 25 ianuarie 1900: data nașterii ideii de ereditate, de moștenire genetică a trăsăturilor, care aparține unui călugăr austriac, pe nume Gregor Mendel, recunoscut mai târziu ca părinte al geneticii;
 • 14 decembrie 1900: prima afirmare a revoluționarei teorii a mecanicii cuantice de către Max Planck, fizician german, teorie care l-a condus apoi pe Albert Einstein în formularea ipotezei că lumina este formată din particule pe care le-a numit fotoni;
 • 10 ianuarie 1901: descoperirea a unuia din cele mai faimoase câmpuri petroliere în Statele Unite, lângă Beaumont, Texas, ceea ce a dus la un boom al populației și prosperității în micul orășel texan și schimbând fața industriei americane;
 • 15 noiembrie 1901 (SUA): primul aparat auditiv electric (M.R. Hutchinson, același cu cel care a inventat și claxonul auto!);
 • 12 decembrie 1901: prima trasmisie transatlantică a unui semnal radio (din Newfoundland. Canada în Cornwall, Marea Britanie) realizată de Guglielmo Marconi, un inventator italian, premiat Nobel în 1909. Primul mesaj radio a fost pur și simplu un constant cod Morse al literei ”s”, auzit printr-un zid de interferențe!
 • 17 iulie 1902: inventarea aerului condiționat. Invenția aparține lui Carrier și are legătură cu mediul tipografic, fiind creat inițial pentru uscarea cernelii tipărite pe hârtie!
 • 26 ianuarie 1905: descoperirea în Transvaal (acum Africa de Sud) a diamantului Cullian care rămâne și în prezent cel mai mare diamant brut găsit vreodată. Piatra poartă numele proprietarului terenului unde a fost descoperită, la numai 9 metri adâncime. În 1985, din prelucrarea pietrei brute a rezultat diamantul denumit ”Steaua Africii” încrustat în sceptrul regelui Eduard VII, piesă din diamantele Coroanei Marii Britanii, aflate în păstrare în Turnul Londrei.
 • 28 septembrie 1905: teoria relativității a lui Albert Einstein, inclusiv faimoasa ecuație E=MC2 este publicată pentru prima dată în Annalen der Physik, în Elveția;
 • 7 martie 1911: descoperirea nucleului și formularea ideii modelului planetar al atomului. Se întâmpla în Anglia, la Universitatea din Manchester, iar savantul Ernest Rutheford, premiat Nobel pentru chimie în 1908, era de origine neozeelandeză.
 • 14 decembrie 1911: exploratorul norvegian R. Amundsen atingea pentru prima dată Polul Sud. L-a ajutat mult folosirea saniei trase de câini, ca mijloc de locomoție.
 • 31 octombrie 1920: patentarea, în Canada, a tehnicii de obținere a insulinei descoperite de dr. Frederick Banting – Premiul Nobel pentru medicină în 1923, împărțit cu alți patru profesori care l-au ajutat în cercetare.
 • 2 noiembrie 1922: descoperirea arheologică a anticului oraș Ur (actual, în Iraq), menționat de Biblie ca locul de naștere al patriarhului Avram;
 • 1 decembrie 1925: dezgroparea, din nisipul deșertului, a Sfinxului (Egipt) de arheologii francezi;
 • 1 septembrie 1927: descoperirerea Principiul incertitudinii a lui Heisenberg care precizează că determinarea poziției și vitezei unei particule conține erori, produsul acestora fiind o constantă știută. Împreună cu Bohr, Heisenberg a formulat Interpretarea Mecanicii Cuantice de la Copenhaga. A formulat modelul structurii protono-neutronice a nucleului atomic.
 • 1928: descoperirea penicilinei, atribuită lui Alexander Fleming. Nu se menționează nimic despre anticiparea genială a savantului român Victor Babeș, cu 50 de ani înaintea lui Fleming!
 • 14 aprilie 1932: fisionarea nucleului atomic efectuată la Universitatea Cambridge, construirea primului accelerator de particule care a produs prima reacție nucleară cu particule accelerate în laborator. Savanții implicați: Sir John Douglas Cockcroft (n. 27 mai 1897 – d. 18 septembrie 1967) a fost un fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1951, împreună cu colaboratorul său, Ernest Walton.
 • 22 aprilie 1943: descoperirea accidentală a LSD de către Albert Hoffman (chimist elvețian la compania Sandoz);
 • 1 octombrie 1945: ENIAC (the Electronic Numerical Integrator and Computer) – primul computer digital, folosit inițial pentru calculele traiectoriilor balistice în timpul celui de-al doilea Război Mondial, de departamentul științific al armatei americane (înregistrat după lansarea, în august același an, a bombei atomice de la Hiroshima!). Din anul 1952, ENIAC devine perimat și ceea ce era considerat odată cel mai rapid computer din lume a fost scos din uz pentru totdeauna în 1955!
 • 5 aprilie 1945: Apariția chimioterapiei atunci când doi chimiști americani – Gilman și Philips, descoperă efectul unui gaz toxic – derivatul de azot muștar (armă chimică în primul Război Mondial) asupra evoluției tumorilor canceroase. De atunci, chirurgia, chimioterapia și terapia radioactivă sunt singurele trei opțiuni de tratament al cancerului acceptate de medicina alopată!
 • 1 februarie 1947: descoperirea manuscriselor biblice de la Marea Moartă (Palestina), scrise pe papirus și piele, bine păstrate în vase de ceramică, au servit ca bază de comparație cu textele al Bibliei contemporane în circulație;
 • 16 decembrie 1947: inventarea tranzistorului de către echipa americană de fizicieni cercetători formată din William Shockley, John Bardeen și Walter Brattain. Acesta a constituit precursorul microcip-ului de silicon și de aici, apariția epocii computerelor cu microcip-uri, cele pe care le folosim în prezent. Tranzistor este combinația cuvintelor ”transfer” și ”resistor” (engl.).
 • 1 decembrie 1949: descoperirea de către Willard Libby – chimist american, a procedeului datării cu carbon C-14, procedeu care a revoluționat cercetările în arheologie și geologie;
 • 1950, în Franța, Daniel Bovet, membru al Institutului Pasteur, descoperă efectul antihistaminelor în tratarea alegiilor. Șapte ani mai tîrziu, primește premiul Nobel în medicină pentru descoperirea sa.
 • 1953: în SUA are loc în condiții de laborator prima impregnare reușită cu spermă umană congelată, un act de pionerat în tratamentul acordat cuplurilor infertile prin fertilizare în vitro. Tehnica s-a inspirat din cea folosită în zootehnie, la fecundarea artificială a vacilor cu sperma taurilor campioni, în scopul obținerii de rase îmbunătățite.
 • 23 ianuarie 1953: în SUA este creat primul vaccin împotriva virusului polio. Se folosește și în prezent, în campania mondială de eradicare a poliomelitei.
 • 28 februarie 1953, Marea Britanie: descoperirea structurii ADN, altfel spus spirala ADN. Francis Harry Compton Crick (n. 8 iunie 1916, Northampton Anglia – d. 28 iulie 2004, San Diego, SUA) a fost un bio- și neuro-fizician britanic, fiind unul din cei patru co-descoperitori (alături de James D. Watson,) a structurii ADN-ului în 1953. Crick a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1962, alături de colegii săi în viață James D. Watson și Maurice Wilkins, întrucât Rosalind Franklin a murit de cancer în 1958, înaintea deciderii decernării premiului. Să ne amintim de nașterea ideii de ereditate, la începutul secolului, în gradina unei mânăstiri din Austria, când călugărul Mendel experimenta genetica pe soiurile de mazăre!
 • 1954, Marea Britanie: este descoperită legătura dintre fumat și instalarea cancerului de plămâni. Aproximativ 87% din bolnavii de cancer la plămâni au fumat, așa rezulta din studiile efectuate la acea vreme.
 • 23 decembrie 1954, USA: primul transplant de organe realizat cu succes deschide o nouă eră în chirurgie.
 • 13 septembrie 1955, Elveția: George de Mestral de profesie inginer patentează invenția sa inspirată de un ciuline găsit în blana câinelui său după o plimbare în Alpii Elvețieni. Este vorba de sistemul de prindere ”Velcro” care a revoluționat industria confecțiilor.
 • 1956, Suedia: Gilles Lundgren inventează conceptul de mobilă la pachet, de asamblat acasă, care a stat la baza dezvoltării la scară mondială a brand-ului IKEA. Ideea i-a venit când nu a reușit să transporte o masă cu propria mașină!
 • 1958, SUA: la observatorul astronomic Mauna Loa (Hawaii), Charles Keeling începe să măsoare dioxidul de carbon de origine antropică din atmosferă, acestea fiind primele date despre mediul înconjurător folosite pentru determinarea proporțiilor încălzirii globale.
 • 1958, Danemarca: descoperirea pieselor de Lego, cu aplicare în industria jucăriilor.
 • 1960, USA: este inventat ”Light Amplification Stimulated by the Emision of Radiation” sau Laser-ul, rod al mai multor minți iscoditoare, începând de la cel care a teoretizat ideea – Albert Einstein în anii 30 și continuând cu cei care au tradus-o în practică: Th. Maiman și apoi Gordon Gould.
 • 1963, SUA: crearea valiumului, principiul activ din diazepam – un sedativ cu prescriere largă, de la atacuri de panică la anxietate care a înlocuit, în tratarea bolilor psihice, barbituricele care creau dependență.
 • 1967: SUA & Marea Britanie: formularea teoriei plăcilor tectonice și a derivei continentelor care a contribuit la schimbarea modului de înțelegere a geologiei și istoriei.
 • 6 august 1967, Marea Britanie: nașterea unei noi discipline – astrofizica, odată cu descoperirea pulsarilor ca urmare a observațiilor făcute de Jocelyn Burnell, studentă doctorandă (la vremea aceea) la Universitatea din Cambridge și a rezultatelor făcute public de profesorul său îndrumător, Tony Hewish care a luat premiul Nobel pentru fizică. Descoperirea aceasta constituie poate cel mai cunoscut caz de discriminare sexuală din istoria fizicii deoarece meritele lui Jocelyn Burnell au fost recunoscute mai târziu!
 • 14 ianuarie 1969, SUA: apariția Internetului sub forma unei rețele de calculatoare din cadrul universităților americane, pentru comunicarea prin schimbul de informații între utilizatori, mai întâi în domeniul cercetării militare.
 • 20 iulie 1969, SUA: primul pas al omului – astronautul Neil Armstrong, pe Lună (Marea Liniștii), cu transmiterea televizată a evenimentului.
 • 1974, Marea Britanie: inventarea primului computer tomograf, foarte util în diagnosticarea problemelor medicale care presupun intervenție chirurgicală. Trupa Beatles a contribuit la finanțarea cercetării în acest scop cu parte din încasările obținute de EMI, casa lor de discuri, ca urmare a vânzării de discuri.
 • 29 martie 1974, China: descoperirea arheologică de proporții a armatei de teracotă – 8000 de soldați în mărime naturală, cu trăsături diferite, împreună cu caii și carele de război, în mormântul funerar al primului împărat al Chinei (cca 221-210 î.e.n);
 • 24 noiembrie 1974, Etiopia: descoperire antropologică – cel mai vechi schelet uman, denumit ”Lucy” (aparținea unei femei);
 • 1 aprilie 1976, SUA: fondarea companiei Apple de către doi tineri inovatori: Steve Jobs și Steve Wozniak, cu primul sediu în garajul părințlor lui Jobs, unde au produs primul computer: Apple I. După câțiva ani, datorită spiritului inovativ de la Apple, computerele personale (PC) au devenit un lucru comun iar restul este (deja) istorie: au urmat cel mai rapid procesor (1998), iMac-ul, laptop-urile, iPod-ul (2001), iPhone-ul (2007).
 • 20 iulie 1976, SUA: programul spațial Viking I de explorare a planetei Marte debutează atunci când Lander a atins suprafața marțiană și a adunat și transmis date la NASA până în 1982 când antena de transmisie a datelor pe Pământ s-a defectat accidental și nu s-a mai putut restabili legătura.
 • 25 iulie 1978, Marea Britanie: nașterea primului copil conceput prin fertilizarea in vitro, o fetiță pe nume Louise Brown. La maturitate, ea a dat naștere propriului ei copil, un fiu, conceput natural. Evenimentul din 1978 a dat speranțe cuplurilor fără copii, cu probleme de fertilitate.
 • 1979, Marea Britanie: prima descriere a bulimiei și recunoașterea ei ca boală. Ea exista înainte de anii 70, dar cel care a abordat medical problema a fost un psihiatru britanic pe nume Gerald Russell.
 • 1 mai 1983, Franța și SUA: identificarea virusului HIV, prioritatea fiind disputată între un virusolog francez – Luc Montagnier și un biomedic american – Robert Gallo. S-au identificat apoi căile de transmitere, s-au câștigat câteva bătălii dar nu și războiul cu virusul HIV care continuă să facă victime, inclusiv în țările dezvoltate, și în prezent.
 • 1 septembrie 1984, Marea Britanie: descoperirea amprentei genetice, cu utilizare în investigațiile criminalistice, testele de paternitate, diagnosticarea bolilor și găsirea donatorilor compatibili, în caz de transplant. Primele realizări în domeniu aparțin prof. Sir Alec Jeffreys.
 • 1 mai 1985, Marea Britanie/Antarctica: descoperirea găurii în stratul de ozon în atmosfera Antarcticii, imagine vizibilă din satelit. Vă amintiți de primele măsurători ale emisiilor de noxe din anii 50?!
 • 1987, Canada: descoperirea utilizării cosmetice a Botox-ului de către dr. dermatolog Carruthers. El a experimentat Botox-ul pe soția sa care a declarat: ”nu mai m-am încruntat din 1987.” (aluzie la ridurile de expresie de pe frunte tratate cu substanța care fusese inventată ca armă biologică încă din 1946, fiind una din cele mai toxice substanțe naturale de pe Pământ).
 • 1 ianuarie 1998, SUA: introducerea medicamentului Prozac (fluoxetine hydrochloride) pe piața americană, pentru tratarea depresiei. 35 milioane de persoane au luat acest medicament în întreaga lume, deși controversat datorită efectelor secundare: modificări de personalitate, tendințe de suicid și chiar moarte.
 • 25 august 1991, Finlanda: crearea sistemului de operare Linux de către un tânăr programator de 21 ani pe nume Linus Torvalds, ca alternativă gratuită la sistemele de operare comerciale (Apple, IBM Microsoft).
 • 23 mai 1994, SUA: prima hrană modificată genetic a fost pusă în vânzare. Era vorba despre roșie, dar au urmat porumbul, soia și grîul. Pericolul constă în dispariția plantelor native și reducerea biodiversității. Dezbaterea continuă, mai ales că nu se pot estima toate efectele economice și de mediu, pe termen lung.
 • 3 mai 1995, SUA: Sir Andrew John Wiles – matematician britanic, oferă soluția la ultima teoremă a lui Fermat, un mister matematic vechi de 300 de ani. Preocupat de ea încă din copilărie, Wiles a lucrat la soluție încă din adolescență, fiind unul din specialiștii în teoria numerică de la Universitatea Princeton.
 • 1997, Hong Kong: descoperirea virusului H5N1 capabil de mutații rapide care fac posibilă transmiterea gripei aviare la om. Omenirea nu a putut uita epidemia de gripă din 1918 care a ucis mai multe victime decât Primul Război Mondial!
 • 26 iunie 2000, SUA: producerea unei secvențe din genomul uman în cadrul unui proiect internațional care a iscat temeri cu privire la apariția unei discriminări genetice a indivizilor în obținerea unui loc de muncă sau a asigurărilor medicale.
 • 27 noiembrie 2005, Franța: primul transplant de față, prin reconstrucția de nas, buze și bărbie de la un donator decedat.
 • 24 august 2006, Republica Cehă: în urma reuniunii de la Praga a Uniunii Internaționale a Astronomilor, Pluto și-a pierdut statutul de planetă care orbitează în sistemul solar, datorită caracteristicilor sale fiind retrogradată la categoria ”planetă pitică”.
Defining moments in HISTORY: over a century of the people, discoveries, disasters, and political and cultural events that rocked the world
Defining moments in HISTORY: over a century of the people, discoveries, disasters, and political and cultural events that rocked the world

What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată.