Momente definitorii din istorie: peste un secol de oameni, descoperiri, dezastre, precum şi evenimente politice şi culturale care au zguduit lumea

By Posted on 1 Comment11min read1001 views

Tema pe care o voi aborda azi se păstrează în zona aceleiași cărți, foarte consistentă în cele aproape 800 de pagini ale sale de istorie și peste 250 de fotografii cu valoare de document istoric pentru secolul XX (cum este cea de pe copertă), ofertantă ca informație relativ comprimată în ce privește cele 5 categorii de impact – descoperiri cheie, evenimente culturale cheie, evenimente politice cheie, persoane cheie, dezastre de proporții – delimitate după criterii stabilite de o echipă internațională de peste 80 de istorici, comentatori politici, activiști, academicieni și jurnaliști, din America, Marea Britanie, Australia, Canada, Japonia și Africa de Sud.

Ei sunt autorii acestei enciclopedii a celor mai semnificative 1000 de evenimente ale secolului al XX-lea, din care am ales de această dată categoria evenimentelor legate de prezența persoanelor cheie. Sunt acele persoane care, în opinia colectivului de autori, au influențat cursul istoriei ultimului secol prin faptele, deciziile sau ideile lor. Să facem cunoștință cu cei care au trecut testul istoricității și să vedem de ce natură a fost influența lor asupra vremurilor ce urmează și a oamenilor care le trăiesc, în prezent. Ei sunt, în ordinea apariției pe scena istoriei:

  • 22 ianuarie 1901: moartea Reginei Victoria a Marii Britanii, eveniment care a marcat sfârșitul epocii victoriene. Regina Victoria a avut cea mai lungă domnie (1837-1901) din istoria Marii Britanii și a fost ultimul monarh britanic din Casa de Hanovra. Sub conducerea sa Imperiul Britanic a devenit putere globală dominantă, cu o asemenea extindere încât la momentul morții Reginei Victoria se spunea că Marea Britanie este un imperiu în care soarele nu apune niciodată. Popularitatea Reginei Victoria a crescut în tandem cu creșterea sentimentului imperialist și a ceea ce azi ar fi descris ca rasism și xenofobie.
  • 17 martie 1901: la numai 11 ani de la moartea pictorului de origine olandeză Vincent van Gogh, 71 de pânze ale sale – expuse la Galeria Bernheim din Paris – fac senzație. Picturile sale se clasează acum printre cele mai scumpe din lume. Deși în timpul vieții Vincent van Gogh nu a avut deloc succes, această expoziție i-a adus o faimă postumă, fiind considerat cel mai mare artist olandez după Rembrandt. Vincent van Gogh s-a născut în 1853 și, încă din copilărie, s-a arătat a fi un băiat serios și introspectiv. A încercat mai multe profesii, inclusiv profesor și preot, înainte de a se decide să picteze în 1880. După ce a studiat arta în Belgia, în 1886 el a mers la Paris, la fratele său Theo, care administra Galeria Goupil. În perioada pariziană el i-a întâlnit pe Degas, Pissarro și Gauguin, și a început să picteze în tușe scurte de pensulă, asemenea contemporanilor săi impresioniști. După aceea a abordat o tehnică mai expresivă și mai liberă, care l-a situat în genul cunoscut ca post-impresionism. Viața lui Vincent van Gogh a fost dezastruoasă, atât economic cât și pe plan personal. Suferind de o boală mentală, el și-a îndepărtat toți prietenii și a ajuns să-și taie o bucată din urechea dreaptă; singura pictură – intitulată ”Podgoria Roșie” – pe care el a vândut-o în timpul vieții, a fost creată în timpul acestei perioade. Pus sub supraveghere medicală, el s-a împușcat în piept în iulie 1890 și a murit 2 ani mai târziu la vârsta de 37 de ani.
  • 5 ianuarie 1902: deschiderea de către Helena Rubenstein la Melbourne, Australia a salonului de frumusețe care a marcat începuturile unei industrii de milioane de dolari. Afacerea Helenei Rubinstein, cu un amestec cvasi-medical produs de ea și numit ”Creme Valaze”, a avut succes încă din start, ajutată fiind și de aspectul de piersică al tenului ei. În 1964 Rubinstein a publicat memoriile sale întitulate My Life for Beauty, cu puțin timp înainte să moară. A lăsat în urmă o afacere evaluată la peste 60 milioane USD.
  • 1 februarie 1903: Dansatoarea americană Isadora Duncan ține, la Berlin, un discurs intitulat ”Dansul Viitorului” prin care subliniază filozofia dansului său, afirmând că acesta ar trebui să fie asemeni celui din Grecia antică, cu mișcări naturale și ritmuri care să exprime atât formele cât și emoțiile umane. Deseori cunoscută ca mamă a dansului modern, a respins convențiile școlilor tradiționale de balet și dans, înlocuindu-l cu un stil mult mai expresiv și emoțional, dansat cu picioarele goale, în conformitate cu filozofia lui Friedrich Nietzsche axată pe creativitate și pe afirmarea trăsăturilor din viața reală.
  • 5 aprilie 1903: publicarea de către W. E. B. Du Bois a cărții The Souls of Black Folk, o culegere de 14 eseuri, o parte autobiografice, o parte documentare sociale și o serie de istorii afro-americane, care examinează relațiile rasiale din Statele Unite. El a fost primul om de culoare care și-a luat doctoratul de la Universitatea Harvard cu lucrarea de dizertație The Suppression of the African Slave Trade (rom: Suprimarea comerţului cu sclavi din Africa).
  • 16 iunie 1904: Hertha Ayrthon este prima femeie invitată să susțină o lucrare în domeniul electricității la Royal Society, cea mai veche academie științifică din lume. Este bine cunoscută pentru susținerea dreptului de vot al femeilor, alături de Emmeline Pankhurst, cea care și-a revenit din greva foamei în casa Herthei înainte de a fi aruncată în închisoare. Hertha a fost singura femeie premiată de Royal Society cu medalia Hughes pentru contribuția sa științifică.
  • 12 octombrie 1904: Ivan Pavlov primește premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină; cercetările sale au constituit baza fiziologiei digestiei, iar conceptul său cu privire la reflexele condiționate stă la baza științei și psihiatriei. El a dovedit că sistemul nervos joacă un rol dominant în reglarea procesului digestiv, făcând posibilă studierea psihicului în mod obiectiv și științific. Datorită statului său internațional de laureat al premiului Nobel, Pavlov a fost apreciat și de guvernul sovietic, lucru care a permis continuarea cercetărilor sale.
  • 29 noiembrie 1907: Florence Nightingale a fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit, distincție militară acordată în ultimii ani ai vieții sale ca o recunoaștere a contribuției la acordarea asistenței sanitare în timpul Războiului din Crimeea. Când Marea Britanie, Franța și Turcia au declarat război Rusiei în 1854, Nighingale a ajuns la spitalele militare ale frontului împreună cu 38 de asistente medicale. Deși doctorii erau suspicioși cu privire la prezența femeilor în spitalele militare, asistentele au avut un rol important în acordarea primului-ajutor soldaților răniți în război. În plus, Nightingale a scris în numele soldaților scrisori pentru cei de acasă, a restituit soldele acestora familiilor lor și a introdus camera de lectură în spitale.
  • 1910: Marie Curie a publicat lucrarea Treatise on Radioactivity, care prezintă rezultatele cercetării sale în domeniul radioactivității uraniului, demonstrând că aceasta este o proprietate atomică și nu un rezultat al reacțiilor chimice dintre elemente. Un an mai târziu, această lucrare a ajutat-o să obțină premiul Nobel pentru chimie. Munca ei, împreună cu soțul său Pierre Curie, la izolarea radiumului ca element radioactiv, a fost răsplătită cu primul doctorat în știință acordat unei femei în Europa, de Universitatea din Sorbona. Datorită expunerii constante la radiații, înainte ca pericolul acesta să fie cunoscut, Marie Curie s-a îmbolnăvit de leucemie în anii ‘20 și a murit la 4 iulie 1934. Ea rămâne în istorie ca mamă a fizicii moderne și este cea care a inventat cuvântul ”radioactivitate”.
  • 1912: Biochimistul polonez Casimir Funk a izolat pentru prima dată acei micronutrienți pe care i-a denumit vitamine, cuvânt inventat de el. A arătat că vitaminele sunt compuși organici care au un rol vital pentru sănătate și dieta zilnică. Tot el a stabilit că multe boli sunt cauzate de o deficiență de vitamine și pot fi prevenite prin consumul de alimente corespunzătoare. Funk a emigrat în Statele Unite în 1915 unde și-a continuat cercetările privind îmbunătățirea tratementelor pentru cancer, diabet și ulcer.
  • 16 octombrie 1916: Margaret Sanger a deschis la New York, în Brooklyn, prima clinică de control al nașterilor. Ca asistentă medicală, Sanger a realizat că femeile nu vor fi niciodată libere până când nu vor deține controlul asupra capacității de reproducere, în condițiile în care multe state interziceau distribuirea de informații sau mijloace pentru controlul sarcinii. Când femeile americane au primit dreptul de vot în 1920, lui Sanger i s-a permis să activeze într-un mediu mai puțin ostil, dar totuși precar. Datorită eforturilor sale de pionerat în domeniul planificării familiale, Planned Parenthood a devenit o organizație internațională și multe guverne au recunoscut drepturile femeilor în controlul sarcinii.
  • 5 ianuarie 1919: Anton Drexler împreună cu colegii săi de la depoul feroviar din Berlin, unde lucra ca lăcătuș, a fondat Partidul Muncitoresc German din Munchen. La data 24 februarie 1920, Drexler a fost convins de Hitler să redenumească partidul ca Partidul Muncitoresc German Național-Socialist. Drexler și Hitler au publicat primul program al partidului cunoscut mai târziu sub numele de Cele 25 de Puncte. În 1921, datorită calităților oratorice deosebite ale lui Hitler, rolul lui Drexler a scăzut, conducând ulterior la retragerea sa din partid în 1923.
  • 1 februarie 1928: Fizicianul britanic Paul Dirac a formulat așa-numita „Ecuație Dirac”, care descrie comportamentul fermionilor și care a condus la anticiparea existenței antimateriei, pentru care a primit premiul Nobel în 1933. Ecuația Dirac este gravată și pe piatra sa funerară, fiind singura ecuație din Westminster Abbey.
  • 2 noiembrie 1930: a început să domnească Haile Selassie, ca împărat al Etiopiei, probabil cel mai faimos și fascinant lider african al secolului XX. A făcut apel, fără succes, la Liga Națiunilor împotriva cuceririi țării sale de către italieni (1935–1936) . Selassie a fost numit ”Omul Anului” de către revista Time și a constituit un simbol vizibil al rezistenței anticoloniale în timpul exilului său în Marea Britanie. În 1940 s-a dus în Egipt, unde a format o armată cu care, în ianuarie 1941, a intrat în Etiopia alături de forțele britanice, fiind reinstalat pe tron în data de 5 mai 1941. În timpul domniei sale a inițiat numeroase reforme sociale și economice prin care a urmărit modernizarea statului.
  • 23 noiembrie 1936: Robert Johnson înregistrează 21 de cântece, nici unul mai lung de 3 minute, reprezentând moștenirea unui muzician hoinar a cărui viață și caracter au fost întotdeauna învăluite de legendă. Încă din timpul vieții Johnson a fost un tip evaziv, cunoscut de câțiva și mereu în mișcare. Martin Scorsese a spus despre el: ”Singurul lucru cunoscut despre Johnson este că el există în cântecele sale. El a fost legendă pură.” Legenda, cunoscută mai bine decât viața sa, spune că, fiind tânăr pe o plantație din Mississippi, Johnson tânjea să devină cântăreț de blues. El și-a luat chitara și la miezul nopții a mers la o răscruce unde s-a întâlnit cu diavolul, care i-a acordat chitara încât să poată cânta cu ea orice își dorea. Prețul diavolului pentru serviciul său a fost sufletul tânărului Robert Johnson. La vârsta de 27 de ani, Johnson a murit otrăvit.
  • 10 septembrie 1946: Maica Tereza, călugăriță catolică de origine albaneză, a fondat ordinul Misionarii Carității în Calcutta, India. Pentru următorii 47 de ani, Maica Tereza a adunat în ordinul său 5000 de persoane care au hrănit mai mult de 500 de mii de familii din întreaga lume în fiecare an. A murit pe 5 septembrie 1997, la aniversarea a 51 de ani de la ziua în care a primit ordinul de a urma ”Chemarea Divină”.
  • 26 iulie 1952: a murit Eva Peron, la vârsta de 33 de ani, una din cele mai puternice și controversate femei ale secolului XX, ajunsă Prima Doamnă a Argentinei dintr-un copil sărac ilegitim. La 15 ani, a fugit de la țară în Buenos Aires pentru a urma o carieră radio și de actriță de film. Ea l-a întâlnit pe colonelul Juan Peron în 1944 la un eveniment caritabil și s-au căsătorit anul următor. Când Juan Peron a fost ales președinte, Eva s-a implicat în politică și a devenit un susținător al Peronismului, o formă de socialism. Ea a inițiat programe sociale pentru descamisados (ie. săraci) și a înființat primul partid al femeilor. La nivel internațional, mulți au acuzat-o că ar fi fost fascistă și simpatizantă a naziștilor. Detractorii săi au insinuat că a folosit fondurile caritabile în folosul său, deoarece apărea în public în ținute luxoase.
  • 24 februarie 1956: premierul sovietic Nikita Khrushchev a ținut un speach la cel de-al XX congres al Partidului Comunist prin care l-a denunțat pe Iosif Stalin, predecesorul său, ca fiind un dictator brutal. El a arătat că în cei 31 ani de putere, Stalin a dezvoltat un cult al personalității, în spatele figurii paterne, umane și drepte, domnind un climat de suspiciune, teamă și teroare. Acest discurs poate fi privit ca un prim pas al procesului de de-stalinizare, prin respingerea fostului lider pe plan cultural și național.
  • 5 august 1962: a murit Marilyn Monroe în patul său din casa din Los Angeles, lângă ea găsindu-se un flacon gol de somnifere; cu privire la cauza morții sale, speculațiile merg de la sinucidere la crimă. Cu două luni înaintea morții sale, Monroe fusese concediată de studiourile de producție 20th Century Fox și apoi reangajată la 1 august 1962. Atunci plănuia ca, după o săptămână, să se căsătorească cu Joe DiMaggio pentru a doua oară. Mai fusese căsătorită și divorțată o dată ca Norma Jeane. În 1954 s-a căsătorit cu jucătorul de baseball Joe DiMaggio de care a divorțat după 9 luni. În 1956 s-a căsătorit cu dramaturgul Arthur Miller, mariajul eșuat în 1961. După aceea i s-au atribuit legături cu mai mulți bărbați, printre care și președintele John F. Kennedy. Pentru rolul său din Some like it hot, Monroe a fost premiată cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o comedie. Vestea neașteptată a morții sale, la vârsta de numai 36 ani, a șocat o lume întreagă, făcând-o una din cele mai faimoase și îndrăgite figuri iconice ale secolului XX.
  • 3 decembrie 1963: hitul lui Louis Armstrong intitulat ”Hello, Dolly!” din show-ul de pe Broadway cu același nume ajunge pe locul întâi în topul Billboard, devenind cel mai mare hit al carierei sale. Acesta rămâne hitul numărul 1 al celei mai în vârstă persoană din Statele Unite. S-a afirmat ca o imagine iconică în muzica de jazz lansând hit după hit: ”Stardust”, ”When the saints go marching in” și ”Ain’t Misbehavin’”.
  • 11 decembrie 1964: Dorothy Crowfoot Hodgkin a primit premiul Nobel pentru chimie, ca recunoaștere a contribuției sale în folosirea razelor X pentru determinarea structurii unor compuși biochimici, în particular penicilina și vitamina B12 (esențială în combaterea anemiei pernicioase). Chimista britanică a absolvit Universitatea Oxford, la vremea când, în domeniul acesta, raportul între femei și bărbați era 1:12. Ea a combinat cariera de cercetare cu cea de soție și mamă a 3 copii, fiind căsătorită din 1937.
  • 19 ianuarie 1966: Indira Gandhi a fost aleasă de Congresul Național Indian ca prim-ministru al Indiei, devenind prima femeie în această funcție. Cariera ei politică, pe parcursul a 20 de ani, de la alegerea ei democratică și până la asasinare, a ridicat India la statutul de putere regională, inclusiv putere nucleară, având în vedere că India a detonat o bombă atomică în 1974. Prin copii săi și alte rude care i-au urmat cariera politică, Indira Gandhi a continuat să influențeze India chiar și după moartea sa.
  • 8 iulie 1972: Jane Fonda vizitează Hanoi și protestează față de războiul din Vietnam, exprimând convingerea că implicarea Americii în Vietnam era imorală și nejustificată.

Pe măsură ce cronologia trece în secolul XXI, în carte nu mai apar evenimente legate de persoane cheie, cele mai numeroase fiind evenimentele politice cheie.

Momente definitorii din istorie: peste un secol de oameni, descoperiri, dezastre, precum şi evenimente politice şi culturale care au zguduit lumea
Momente definitorii din istorie: peste un secol de oameni, descoperiri, dezastre, precum şi evenimente politice şi culturale care au zguduit lumea
What do you think?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *